Tehnologii si totusi diferente la contoarele individuale de apartament

     Cred ca nu exista asociatie de proprietari ai caror membrii sa nu aiba pe listele de plata diferente de apa. Din ce cauza apar aceste diferente de apa si care este explicatia pentru acestea. In primul rand sa o luam logic, daca ai un butoi de 100 l si scoti cu cana din el la final cu siguranta vei avea minus. Cam tot asa este si cu apa la un imobil. O cantitate consistenta de apa trece printr-un contor de bransament mai ales la asociatiile mari apoi acea apa este masurata individual pe contoare de apartament, oricat am vrea noi sa credem ca la final va fi exact aceeasi cantitate din pacate aceasta nu are cum sa fie asa. Contoarele de bransament au o clasa de precizie superioara celor individuale care in principiu sunt de clasa „C” care este cea mai superioara ele masoara un debit mai mic de 15 l / ora, pe apartamente in rare situatii aceste contoare sunt de clasa „B”, cele mai uzuale sunt de clasa „A” care au o precizie de masurare de minim 30 l / ora. Daca un vas WC are o defectiune si plutitorul de la bazin nu inchide perfect pe acolo vor fi pierderi care nu pot fi inregistrare de contorul individual pentru ca el inregistreaza un consum de minim 30 l/ora. Daca sunt 20 de astfel de apartamente cu un astfel de ddefect de aici pot aparea diferentele de apa, acesta este doar un exemplu, cazurile pot sa difere de la caz la caz.

     Aceste diferente de apa se impart proportional cu consumul, dar prin hotarare a adunarii generale a asociatilor aceste diferente pot fi impartite pe numarul de persoane, daca situatia este asa, mai poate intervi o aplicare a legislatiei care se poate hotara in AGA, ea spune ca de la plata diferentelor de apa pot fi scutite persoanele care nu au implinit 3 ani.

     Acum logica este urmatoarea, in cazul in care aceste diferente de apa apar din cauza unor persoane care fenteaza contorul, atunci nu este corect ca aceste diferente de apa sa fie impartite proportional cu consumul pentru ca cei care fenteaza platesc mai putin iar cei care consuma platesc si fenta celui care fenteaza. Logica mea spune ca atunci cand sunt astfel de probleme diferentele de apa sa fie impartite proportional cu consumul doar daca contoarele individuale sunt pe casa scarii deci prea putin probabil sa fie fentate, in cazul in care ele sunt in apartament si sunt suspiciuni ca ar fi fentate, prin hotarare AGA aceste diferente sa fie impartite pe numarul de persoane.

     Sa depasim acest punct, ca si performanta, pentru ca tehnologia nu sta pe loc ar fi momentul si timpul sa se lucreze performant. Daca CAO ( Compania de apa) are demarate proiecte de inlocuire a contoarelor de bransament cu unele mai performante cu citire la distanta care va scurta timpul de citire a lor atunci cred ca ar fi indicat ca si membrii asociatiilor de proprietari sa faca urmatorul pas pentru inlocuirea contoarelor individuale cu unele cu citire de la distanta astfel macar se vor elimina viciile de procedura aceste contoare vor fi citite automat de un soft performant in ziua in care CAO va citi contorul de bransament. Unele programe de asociatie au integrat in soft acest tip de citire automata si preluarea lui in cateva secunde in sistemul de calcul astfel eroarea umana este eliminata precizia fiind mult mai mare, la fel si corectitudinea in calcul. Preturile pentru un astfel de contor nu sunt foarte mari la asociatiile pe care le administrez am primit oferte de 120 lei pe contor individual cu modul de telecitire si montaj inclus. De stiut in cazul in care se ia o astfel de hotarare aparatul pentru citirea contoarelor nu va fi vandut iar citirea va fi facuta de vanzator lunar contra unui tarif de aproximativ 1 leu pe apartament. Fisierul cu citirile va fi pus la dispozitie asociatiei de proprietari care va prelua acest fisier in programul pentru asociatie in cateva secunde.

~Nu uitati daca vi-a placut acest articol dati un share~

Citeste si ...

error: Continutul este protejat !!!