De ce se cearta membrii unei asociatii de proprietari la sedintele de bloc

     Cred ca in Romania nu exista sedinta de bloc la care membrii unei asociatiei de proprietari sa nu se certe. Unii fac pasiune din a se certa, altii se cearta pentru ca nu pot izbuti cu plata cheltuielilor si nu vor sa plateasca nici un ban in plus inafara de consumurile individuale si de musai salarul administratorului si maxim al cenzorului pentru ca sunt obligatorii prin lege, insa o asociatie de proprietari nu poate functiona doar cu atat. In ultimii ani dezvoltatorii imobiliari de toate felurile pun pe piata complexe rezidentiale insa acestea vin la pachet pe langa problemele unei constructii noi in care sunt angrenate o sumedenie de factori, pana sa ajunga la consumatorul final, si cu probleme de natura a manageria o proprietate comuna cu parcari interioare, alei si drumuri de acces, spatii verzi, camere de supraveghere, ascenoare de ultima geeratie, care sunt destul de costisitoare si foarte sensibile in exploatare, bariere, puturi pentru irigatii, canalizari pana la limita de proprietate, locuri pentru gratar, parcuri pentru copii, iazuri, peisagistica, toate aceste bunuri care sunt comune sunt gestionate de asociatia de proprietari. Daca la inceput totul e roz pentru ca toate aceste beneficii se primesc de la dezvoltataor ele fiind incluse in marketingul lor, ele sunt greu de intretinut si devin marul discordiei in sedintele de bloc si o provocare, sa nu ii spun povara, pentru administratorii de bloc care prin lege sunt obligati sa mentina imobilul la standardele de constructie.

     Un alt aspect trebuie luat in calcul in cele mai multe cazuri cei care dezvolta complexe rezidentiale pun la bataie apartamente pentru toate buzunarele si cu obtiuni de finantare pentru toate categoriile sociale. Insa lucrurile se complica putin pe plan social deoarece pretentiile celor care achizitioneaza un apartament cu prima casa, bani platiti cu greu poate la limita pe rata si ale celor care achizitioneaza cash un apartament cu 4 camere difera foarte mult. Cei cu bani, sa le spunem asa vin cu idei si imbunatatiri pe care le doresc ulterior de la asociatia de proprietari, platesc nu e problema, cum ar fi sisteme de irigatie sau intretinerea zilnica a casei scarii, apoi om de curte, etc., aduc de la sine si costuri suplimentare destul de mari pentru astfel de pretentii, pretentii care sunt greu de digerat de catre cei care poate se uita si la ultimul leu din totalul listei de plata, dar mai sunt si cazuri in care se vrea a se intretine dar nu se doreste a se plati, iar acest lucru este practic imposibil. De aceea din nou avem un conflict de proportii care duce la certuri interminabile care pana la urma si pe cei buni si implicati ii fac a renunta la a mai face ceva pentru comunitate.

        In astfel de situatii administratorul de bloc este pus intr-o situatie fara iesire in care daca face, nu este bine pentru ca, „costa” iar daca nu face, iarasi nu este bine pentru ca nu se implica, deci „il platim degeaba”, balanta este destul de greu de echilibrat si cu un consum nervos destul de mare astfel incat sa ramai totusi inca implicat. Prin ochiul mintii trebuiesc filtrate toate aceste elemente astfel incat sa se ia cea mai buna decizie in cat macar sa se incerce multumirea majoritatii.

     Cel mai important este ca asociatia de proprietari sa poata gestiona corect sedintele de bloc incat sa rezulte voia majoritatii, de acea este foarte important ca cei care participa la sedinte sa nu se lase influentati, sa aiba capacitatea de analiza la rece a situatiilor si la final sa isi exprime dorinta cu un vot care sa reflecte exact ce se doreste de la acea asociatie. Un comitet executiv, de asemenea este foarte important pentru ca acesta sa poata lua decizii pentru membrii asociatiei de proprietari pentru ca nu se pot tine sedinte pentru orice hotarare, unele din ele sunt luate de comitetul executiv cu cat mai diferiti mebrii ca si caracter, clasa sociala, cu atat mai bine poate sa reflecte realitatea. Cele mai daunatoare sunt comitetele executive de tip „gasca” pentru ca atunci deciziile acestora nu vor mai reflecta decat ceea ce doresc ei nicidecum ce doreste majoritatea. De aceea este bine si de aceasta data, chiar daca nu va plac anumite persoane, sa fiti acolo sa votati asa cum va conduce constiinta in aceste adunari fie ele CE (comitet executiv) fie AGA (adunarile generale a asociatilor).

~Daca vi-a placut acest articol nu uitati sa dati share~

Citeste si ...

error: Continutul este protejat !!!