Dezvoltatorii imobiliari si tehnologia

        Pe seama dezvoltarii segmentului imobiliar si dupa o perioada in care imobiliarele pareau ca iau o directie nu prea optimista de vre-o 4 ani in Oradea a inceput maratonul imobiliar. Tot mai multi dezvoltatori imobiliari se intrec in proiecte imobiliare tot mai ample, sofisticate, mai aratoase, pe modele imprumutate din occident pentru ca nu-i asa e foarte greu sa fi original sau poate originalitatea costa si apoi este o vorba intre ingineri, viziunea arhitectului cosmarul constructorului. Nevoia de echilibru se reflecta intr-un final in pret sau/si in calitate, un design maret costa pentru ca arhitectii buni sunt scumpi si mai apoi, un constructor, daca se iese din standarde va cere prea mult pentru un proiect imobiliar la care va avea foarte multe batai de cap si la final cumparatorul care probabil nu este pregatit financiar pentru un astfel de proiect si de cele mai multe ori asteptarile lui sunt aproape imposibil de atins. Pentru ca banii sunt facuti greu multi din acesti cumparatori si-au achizitionat imobilele in rate, rate greu de platit pe perioade atat de lungi incat o sa il prinda pensia pana va fi proprietar de drept al acelui imobil. Si daca tot se inhama la un astfel de maraton fiecare leu pe care il plateste vrea sa fie justificat, de multe ori considerat de constructor exagerat, in calitate. De aceea e foarte important ca pentru generatiile viitoare sa existe forta de munca calificata si pregatita inca din scolile de formare profesionala, care deocamdata lipsesc, pentru ca altfel asteptarile noastre nu pot fi indeplinite din lipsa de meseriasi, cei existenti isi incearca norocul prin alte tari mai dezvoltate si nu prea ii vad prea curand intorcandu-se acasa. Acesti tineri ar trebui sa se formeze intr-un mediu competent cu acces la tehnologie multi dintr-e ei sunt atat de saraci incat le lipsesc ucruri elementare dar miteri acesul la o tehnologie scumpa cu care probabil doar cei privilegiati o pot avea, creandu-se astfel in decalaj enorm intre cei cu potential financiar si cei fara, care pana la urma aleg sa abadoneze scoala ceea ce e rau pentru societate.

     In ceea ce privesc constructorii si ei la randul lor ar trebui sa investeasca in tehnologie, in angajati, in traininguri pentru acestia sa creada in managmentul calitatii si managmentul operational s.a.m.d. Investind in toate acestea ele legandu-se in lant probabil ca la final va avea o rata de satisfactie a clientului mult mai mare ceea ce duce pana la urma la recomandari care sunt cele mai pretioase in ziua de azi.
     Am sa va dau un exemplu de ce e bine sa avem scoli de meseriasi ancorate la realitatea actuala, bine dotate, bine echipate si cu acces la tehnologii de ultima generatie fara de care societatea zic eu nu functioneaza cum trebuie. Un dezvoltator hotaraste sa investeasca intr-un imobil, acesta va dori sa fie probabil ceva ce-i va reflecta personalitatea, sa investeasca in ceva frumos, ceva cu care se va putea mandri, ceva ce-i va aduce recomandare si probabil o clientela recomandata pentru proiectele viitoare, dar lucrurile nu stau chiar asa. Ne oprim cu exemplul meu la ascensoare, dezvoltatorul doreste sa se monteze in imobil  lui doua ascensoare moderne de ultima generatie de care vor beneficia locuitorii imobilului spre satisfactia lor. Insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple, un astfel de ascensor modern are atat de multa tehnologie incat specialistii care o cunosc sau care au fost scoliti de producator sunt foarte putini. Pentru o suma destul de mare cat costa un ascensor societatea producatoare va face un efort sa disloce o echipa de muncitori adunati de prin toata tara pentru montaj, unii din ei pe partea mecanica, altii pe automatizare, altii pe partea de programare. Ei toate acestea vin la pachet cu un pret destul de piperat la intretinerea lor lunara si o intretinere destul de anevoioasa in cazul in care apar lucruri neprevazute, pentru ca acea echipa de meseriasi vor pune in functiune ascensorul dupa care probabil se vor deplasa la alte montaje in alta parte. In continuare apare neprevazutul, un eveniment la unul din ascensoare de natura programabila de soft care o poate face doar inginerul de la Bucuresti care la pus in functiune pentru ca bineinteles la Oradea acest specialista nu exista. In aceste situatii pagubitul este tot clientul final deoarece el nu se poate bucura de aceste beneficii, va fi nemultumit de dezvoltator pentru ca ii cauzeaza probleme si asa mai departe. Sa mergem mai departe in lipsa acestor elemente care necesita timp de reactie si organizare acestea traducandu-se in costuri neprevazute ele in contractele viitoare vor fi incluse creand astfel o majorare de pret a serviciilor. De toate aceste trucuri ascensoristii se folosesc umfand pretul intretinerii sau a reparatiei pentru ca altcineva nu o poate face din lipsa de concurenta si implicit meseriasi. O piata concurentiala sanatoasa cu o clasa sociala bine educata poate aduce aceste preturi la o limita convenabila si la o piata concurentiala sanatoasa. Mai apoi o piata concurentiala intotdeauna va duce la o mai buna respectare a legii si implicit la servicii de calitate la preturi avantajoase.

     Pe final concluzionez si spun ca o societatea se dezvolta sanatos de jos in sus pe scara sociala daca investim in cercetare, educatie, tehnologie, in viitor, fara frica de nou.

Citeste si ...

error: Continutul este protejat !!!