Managementul de proprietate, ineficient la asociatiile mici

     Ca sa faci management de proprietate inseamna sa administezi eficient dar asta presupune si incarcarea (teoretic) a cetateanului cu inca o suma de bani, pentru ca in practica poate e mai bine pentru el, oare o poate sustine si pe aceasta, deoarece administrarea pe care o are la ora actuala este mai mult paguboasa decat eficienta. Dar cum parerile deja sunt formate si „toti administratorii sunt hoti” este foarte greu sa demonstrezi ca managementul de proprietate merita.  Nu vorbim de o suma mare pentru cei care nu inseamna nimic un 7 euro, dar ce facem cu cei care cu greu fac fata la cheltuielile lunare si pentru care 32 de lei pe luna la lista de cheltuieli insemna ceva, pentru aceia care la o varsta respectabila nu si-au mai cumparat o haina noua de ani e zile si care trag de o pereche de slapi ani la randul pe care noi acestia care ne permitem ne uitam cu jena la ei cand vedem ce poarta in picioare.

     Dar sa nu uitam ca managemntul de proprietate inseamna administrare completa care cuprinde; administrare, curatenie interioara si exterioara, este mult mai eficienta decat ce au majoritatea asociatiilor de proprietari la ora actuala. Incet, incet in Oradea lucrurile o iau intr-o directie buna. In administrare de proprietati se vad rezultate si interes acolo unde este management de proprietate. Dar aceasta administrare nu functioneaza la asociatiile foarte mici, de aceea parerea mea despre a sparge asa zisele asociatii mari in sute de asociatii mici la nivel de scara mi se pare o lipsa de viziune. Mai degraba as eficientiza si as merge pe administrarea imobilelor pe unitati de cartier pe complexe de blocuri pe zone de locuit gen 10 blocuri in jurul unui spatiu verde cu o curte interioara acestea ar avea mult mai mult de castigat dintr-o administrare unitara cu o singura asociatie de proprietari. Daca stam sa ne gandim in astfel de zone toti care locuiesc isi impart acelasi l

oc de joaca acelasi spatiu interior si ar fi mult mai eficient sa fie gestionat la comun. Oricum aceste asociatii poat fi definite pe tronsoane iar consumurile individuale pot fi foarte usor diferentiate nefiind neaparat nevoie de asociatie separata.

     Ca sa merite sa administrezi trebuie sa fi remunerat corespunzator ori in situatiile in care asociatiile sunt foarte mici sumele care se strang sunt foarte mici deci interesul de administrare scade. Sa va dau un exemplu nu o data mi s-a solicitat sa preiau o asociatie de locatari de 19 apartamente, aceste asociatii fiind atat de mici din punc de vedere antreprenorial nu pot fi administrare pentru ca trebuie sa te deplasezi de 4 ori pe luna cel putin la locatie care inseamna cost cu transportul plus munca propriu zisa, pentru 9 lei pe apartament inmultit cu 19 apartamente rezulta 171 lei ori pentru suma aceasta cred ca foarte putini sunt cei care s-ar complica sa administreze si sa aiba batati de cap intr-o asociatie. In schimb daca vorbim de o asociatie de 100 de apartamente deja vorbim de o suma destul de considerabila si in care un administraor ar putea avea un interes mai mare in a o administra.

 

Citeste si ...

error: Continutul este protejat !!!